Seksuaalineuvonta
Seksuaalisuus on läsnä koko elämämme, kohdusta hautaan asti. Seksi ja seksuaalisuus tarkoittavat eri asioita. Seksuaalisuuden voidaan ajatella olevan kaikkea mitä me olemme ja seksin taas sitä mitä teemme. Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä ja osa hyvinvointiamme (ja onnellisuuttamme) koko elämämme.
Lasten seksuaalisuus on hyvin erilaista kuin aikuisten. Lapset tutustuvat kehoonsa ja huomaavat, että kehomme ovat erilaisia. Lapsia on hyvä tukea rakastamaan itseään ja pitämään omaa kehoaan arvokkaana. Lapset tarvitsevat sanoitusta ja turvataitoja. Nuoret tarvitsevat usein erilaista tukea kasvuunsa ja kehollisuuteensa kuin aikuiset. Nuoruudessa keho muuttuu ja ajatukset omasta seksuaalisuudesta usein pohdituttavat. Aikuisena erilaiset elämänvaiheet vaikuttavat seksuaalisuuteemme, joka on koko elämän erilaista ja muuttuu koko ajan. Suuret elämän muutokset, kuten raskaus ja vanhemmuus, ero tai muut menetykset tavallisesti vaikuttavat seksuaalisuuteemme. Ikäihmisten seksuaalisuus kokee usein monia muutoksia sairauksien ja esimerkiksi puolison menehtymisen vuoksi. On hyvä muistaa, että seksuaalioikeudet koskevat kaikkia -ikä ja kehitystasosta riippumatta.
Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä kehollisia asioita, seksuaalisuuden monimuotoisuutta, orgasmiin liittyviä asioita, halujen eri parisuutta, mieltymyksiä ja fantasioita, ihastumista ja rakastumista, vuorovaikutushaasteet, seksistä kommunikointi, seksuaali- ja sukupuoli-identiteettiä, erilaisia toiminnallisia ongelmia, sairauksien vaikutusta seksuaalisuuteen, seksuaaliväkivallan kokemuksia, erilaisia kriisejä parisuhteissa, oman seksuaalisuuden toteuttamista ja ympäristön odotuksia, seksin harrastamista ja erilaisia tekniikoita, sekä pelkoja ja huolia.
Seksuaalineuvojalla on tarkoitus keskustella luottamuksellisesti seksuaalisuudesta ja/tai seksistä. Neuvontakertoja on yhdestä viiteen asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Seksuaalineuvoja ei anna sinulle/teille vastauksia, mutta auttaa hahmottamaan tilannetta ja tuomaan näkökulmia aiheeseen.